Kuuntelemme musiikkia kaikkialla. Ajaessamme autoa, harrastaessamme liikuntaa, syödessämme ulkona, kotona taustalla askareita tehdessämme, kavereiden luona ja kotona. Musiikki on läsnä jollain lailla joka hetki liikkeellä ollessa.

Olemme totuttautuneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana pakattuun äänenlaatuun. Ensin tuli iPod, ja kannettavat soittimet ja viimeisimpänä älypuhelimien myötä striimauspalvelut, jotka kaikki kompressoivat musiikin nopeasti jaettavassa muodossa. Kätevyyden vastapainona kuulijan kokemus voi kärsiä. Laadukkaampi äänentoisto tarjoaa nyansseja, joita pakattu ääni hävittää.

High Resolution Audio (HRA) – korkean resoluution audio

HRA on terminä vakiintunut kuluttajakäyttöön vasta viime vuosina. Pakattu ääni ja MP3 kehitettiin alun perin hitaita modeemiyhteyksiä varten. Nopeat langaton 4G ja 5G-verkko ja tehokkaammat älypuhelimien ja kannettavien laitteiden prosessorit mahdollistavat CD-tasoisen ja tätä paremman suoratoiston.

Näytteenottotaajuus ja bittien määrä vaikuttavat äänen laatuun kaikkein eniten. Yksinkertaistettuna, mitä useammin äänilähde samplataan (taltioidaan) ja mitä enemmän siihen käytetään bittejä, sitä laadukkaampaa ääni on. HRA-audio ei pelkästään tuo korkeita ja matalia taajuuksia lisää musiikkiin, vaan se taltioi myös dynaamisuuden ja tallennetun tilan akustiset piirteet paremmin. Parhaiten tämä tulee ilmi äänilähteissä ja musiikissa, jossa on suuria äänenvoimakkuuksien eroja.

Miten aloittaa hifistely?

Kun lempibiisinsä kuulee ensi kertaa korkeatasoisesta hifi-laitteistosta, tunnelma on epätodellinen. Satoja kertoja kuultu kappale saattaa avautua aivan uudella tavalla yksityiskohtien muodossa, joita halvat kuulokkeet ja laitteet eivät kykene toistamaan.

Ohessa vinkkejä, miten hifistelyn alkuun pääsee:

1. Unohda pakatut äänitiedostot, kuten MP3 tai Applen AAC. Hifistelijät suosivat pakkaamatonta audiota, kuten FLAC. Modernit laitteet tukevat korkearesoluutioista audiota jo kattavasti, joten yhteensopivuusongelmia esiintyy vain harvoin.

2. Vinyyli tekee uutta tuloa. Jos ylimääräistä rahaa on ja suosikkiartisti julkaisee musiikkiaan myös vinyylillä, menneiden vuosikymmenien kuuntelukokemuksesta saattaa kehkeytä uusi mielenkiintoinen harrastus.

3. Opettele hifi-jargonia ymmärtääksesi paremmin laite- ja kuunteluarvioita.

Ohessa on listattu yleisiä kuuntelutermejä selityksineen:

Eheä: musiikilliset osa-alueet ovat tasapainossa toistensa kanssa

Dynaaminen: musiikin voimakkuudenvaihtelut on toteutettu toimivasti

Ilmava: instrumentit ja selkeästi eroavat soundit on eroteltu avarasti toisistaan

Kaksiulotteinen: äänenkuva on lattea, ts. syvyys puuttuu

Kapea: stereokuva on rajoittunut

Lattea: usein liikaa kompressoitu soundi, jossa keskialue korostuu

Lämmin: alempi keskialue korostunut

Musikaalinen: esitykseen huomion keskittävä soundi

Kaupallinen: tyypillinen pop-soundi, jossa sekä diskantit että basso ovat usein korostuneet

Nasaali: korostunut keskialue

Muhkea: keskibasso on korostunut

Audion laatu videon laatua tärkeämpää

Videoita kuvatessa suurin huomio luonnollisesti kiinnittyy kuvattaviin kohteisiin. Audion laatu on kuitenkin puolet toimivasta videosta ja voi nostaa sen joko esiin massasta positiivisesti tai ajaa katselijat muiden videoiden pariin. Kokemattomien videontuottajien suurin virhe on alussa keskittyä lähes tyystin visuaaliseen näyttävyyteen, audioraidan kustannuksella. Huonon videolaadun voi sietää, jos itse sisältö kiehtoo, mutta huono audiolaatu voi vastaavasti pilata muuten loistavan videon.

1. Ääniraita ja voice-over

Jos videoita kuvataan ulkona tai muuten meluisissa olosuhteissa, äänitys voi tuottaa vaikeuksia. Ratkaisuna on äänittää kohtauksien puhe sisätiloissa studiossa. Useat YouTube-tuottajat käyttävät nykyään videokirjastojen materiaalia videoidensa visuaaliseen toteutukseen, keskittäen päähuomionsa itse käsikirjoitukseen ja ääniraidan laatuun.

2. Laitteisto

Jos äänitys on pakko toteuttaa paikan päällä, tällöin mikrofoneihin on syytä panostaa. Tuulisuojat, kannettavat digitaaliset nauhurit ja varamikrofonit ovat kaikki tarpeen. Ammattituottajat äänittävät samat tilanteet kahdella tai useammalla mikrofonilla varmistaakseen, ettei tekninen vika jätä ääntä taltioimatta.

3. Valitse laitteisto käyttökohteen mukaan

Paraskaan mikrofoni tai äänityslaitteisto ei takaa optimaalista lopputulosta, jos niitä käyttää olosuhteissa, joihin niitä ei ole suunniteltu.