Äänitys- ja musiikkistudiot ovat pohjimmiltaan tavallisia huoneita, jotka on akustoitu ja mahdollisesti äänieristetty kelluvalla lattialla ja roikkuvalla katolla paneeleineen. Asianmukainen kalusto ja laitteet kuitenkin määräävät lopulta, kuinka hyvin sessio sujuu. Oheen on listattu tärkeimmät kokeneen harrastajan tai ammattituottajan studiolaitteet.
Laiteräkit
Vaikka ohjelmallisesti kyetään emuloimaan rautaa esimerkiksi efektien osalta, laadukas äänitys ja reaaliaikaiset filtterit ja erityisesti analoginen soundi vaativat rautaa alleen. Laiteräkit niputtavat eri laitteet nätisti siirreltäviin kehikoihin, joihin on helppo vetää audiojohdot ja muut liitännät.
Mikrofonivahvistimet
Kotistudiossa yksi laadukas etuvahvistin saattaa riittää. Ammattilaiset voivat äänittää saman biisin usealla eri mikrofonin ja vahvistimen yhdistelmällä, löytääkseen parhaan kombinaation. Etuvahvistin ei ole välttämätön, mutta se poistaa taustakohinaa sekä ylimääräisiä häiriöääniä ja parantaa äänen laatua kauttaaltaan.
Vahvistimia:
- Focusrite OctoPre
- Behringer Ultragain Pro
- PreSonus Digimax
- ART Pro MPA II
- AMS Neve 1073LB
Studiomonitorit
Studiokaiuttimet ovat tärkein yksittäinen elementti miksauksen laadun tarkkailussa. Huonot monitorointikaiuttimet värittävät ääntä ja kun valmista biisiä kuunnellaan myöhemmin toisissa olosuhteissa, esimerkiksi autossa tai halvoilla kuulokkeilla, lopputulos voi kuulostaa aivan muulta kuin odotettiin. Tästä syystä kaiuttimiin kannattaa panostaa. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä neutraalimpi soundi, sitä luotettavammin kyseisiä kaiuttimia voi käyttää miksaamiseen.
Kaiuttimia:
- Mackie CR3 puukehikkoon rakennettu Mackien kaiutin käyttää vain parhaita komponentteja ja sopii niin musiikin tuottamiseen, kuin videoeditointiin ja multimediatyöskentelyyn. Alle sadan euron hintaluokassa ne loistavat laadullaan.
- JBL LSR305: alle kaksisataa euroa maksavat JBL:n 82 wattiset kaiuttimet ovat ulkoasultaan modernit ja sopivat monen tyyppiseen tuotantoon. Näiden kaiuttimien erityispiirteenä on kyky toistaa bassotaajuudet puhtaasti myös matalilla äänenvoimakkuuksilla. Kaiuttimien tuottamia taajuuksia voi myös hienosäätää, mikä auttaa niiden sovittamisessa erilaisiin akustisiin olosuhteisiin.
- KRK RP5G3-NA Rokit – noin 240 € parilta maksavat Gibsonin valmistamat KRK:n aktiiviset kolmitiekaiuttimet ovat edullisimmasta päästä Rokit-sarjan tuotteista ja suunnattu ensisijaisesti harrastajatuottajille ja -muusikoille. Luksusluokan KRK-kaiuttimia, kuten Rokit 5 ja 8 käyttävät monet huipputuottajat elektronisessa musiikissa, popissa ja hip-hopissa.
G3-kaiuttimet tarjoavat kattavasti eri liitäntöjä, joten niitä on helppo käyttää monenlaisten äänilähteiden kanssa ja yhteensä laskettu 148 wattinen raaka teho takaa jopa 110dB äänenvoimakkuudet.
Syntetisaattorit
Studion kuin studion ytimessä ovat yleensä syntetisaattorit, joko ohjelmallisesti tai fyysisessä muodossa. Niillä luodaan äänet, soitetaan kappaleiden osiot ja ne otetaan myös joskus lavalle mukaan esitykseen.
Syntetisaattoreita saa joko koskettimistoilla valmiiksi varustettuna tai räkkimallisena. Erilaisia syntikoita on tuhansia myynnissä. Suurin osa uusista syntetisaattoreista on digitaalisia, koska niitä on halvempi valmistaa kuin analogisia versioita. Vuosikymmeniä vanhoista syntetisaattoreista, joissa on oma uniikki äänimaailma, saatetaan maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja, jos sellaisen edes pystyy löytämään.
Korg microKorg
Korg on tunnettu vokaaliefekteistään, joita ovat käyttäneet muun muassa Daft Punk hiteissään. microKorg yhdistää kompaktin koskettimiston vocoderiin, jonka avulla on mahdollista luoda reaaliaikaisesti robottiääniä soitettuihin melodioihin syntetisoituna. microKorg XL on legendaarisen laitteen isoveli. Hinta on noin 330 euroa ja XL-malli maksaa noin 410 euroa.
Novation Ultranova
Novation Music on monelle elektroniselle muusikolle tuttu yritys. Satoja tanssilattioiden kuumimpia hittejä on tuotettu Novationin syntikoilla. Ultranova kilpailee microKorgin kanssa suoraan, sillä siitäkin löytyy varren päässä oleva mikrofoni ja vocoderi. Soundimaailmaa on ammennettu legendaarisista Moog-syntikoista, vain modernimman kuuloisena. Hinta on halvimmillaan noin 400 euroa Suomessa.
Roland JP-8080
Klassisia syntetisaattoreita edustaa Rolandin JP-8080. Se on analoginen, räkkiin asennettava laite, jossa on pelkästään potikoita ja yksinkertainen sekvensseri. Kauan sitten myynnistä poistunut laite on edelleen käytössä monella huippunimellä, kuten Faithless ja Ken Ishii. JP-8080:n teki kuuluisaksi Daruden Sandstorm.