Oman musiikin tekeminen on hauskaa ja palkitsevaa. Harrastuksen edetessä, siihen halutaan panostaa yhä enemmän ja monella kotituottajalla on jossain vaiheessa edessään kotistudion rakentaminen tai olemassa olevan päivitys ammattimaisempaan suuntaan. Toimivassa studiossa kaikki yksittäiset osatekijät pyrkivät parantamaan yleistä äänenlaatua ja virtaviivaistamaan työskentelyä.
Studiotila
Varaa sopiva tila studiokäyttöön
- Akustoi tila – akustiset paneelit seinille tai kattoon vähentävät kaikua
- Hanki tarpeeksi suuri työpöytä, johon mahtuvat niin tietokone, miksauskonsoli kuin mahdolliset muut laitteet
Kotistudion laitelista
Ohessa on tärkeimmät studiolaitteet, joilla pärjää pitkälle tulevaisuuteen.
- Musiikin tuottamiseen ja äänittämiseen varattu tietokone. Kannettavallakin tulee toimeen alkuun, mutta PC on yleensä tehokkaampi ja edullisempi päivittää
- Studiokaiuttimet. Hyvät monitorikaiuttimet ovat äänenkuvaltaan neutraalit, mikä auttaa miksaamisessa.
- Studiokuulokkeet. Suljetut kuulokkeet ovat hyvä valinta kotistudioon, jos se sijaitsee paikassa, jossa on ulkopuolisia ääniä.
- Mikrofoni ja oheistarvikkeet. Tarvitset ainakin telineen, akustisen suojan tai diffuusorin, sekä mikin eteen pop-filtterin, eli tuulisuojan.
- Tarpeelliset instrumentit ja näille varaosia
- Kaapeleita, kiinnikkeitä, adaptereita ja muita pientavaroita, joita session aikana voi tarvita
- MIDI-koskettimisto ja mahdolliset muut MIDI-kontrollerit ja näitä varten oma teline.
- Mikserikonsoli
- Sisäinen tai ulkoinen ammattilaisäänikortti erillisellä I/O-boksilla äänityksiä varten.
- Ylijännitesuojalla varustettu virtalähteen jakaja, jotta kalliit laitteet eivät vahingoitu sähköpiikeistä
Kosketinsoittimet ja kontrollerit
Lähes kaikki muusikot riippumatta genrestä, käyttävät jollain tapaa hyväkseen kosketinsoittimia, vaikka eivät soittaisikaan pianoa vakituisesti. Musiikin tuottajalle koskettimistot, eli keyboardit ovat välttämättömyys, jotta sävellyksiä ja biisin osia saa helposti soitettua ja taltioitua raidoille.
Aiemmin vallalla ollut MIDI-liitäntä on jo poistunut pitkälti moderneista tietokoneavusteiseen musiikin tuottamiseen suunnatuista koskettimistoista ja on korvattu USB-liitännällä, joka löytyy vakiona kaikista tietokoneista. Ohjelmistoissa liitännän kautta saatu tietovirta kuitenkin muutetaan edelleen standardin mukaiseksi MIDI-dataksi, jota on helppo muokata.
Halvimmillaan riisutun koskettimiston saa alle sadalla eurolla, mutta laadukkaaseen laitteeseen kannattaa panostaa. Jos soitat jo esimerkiksi pianoa, tällöin aidon pianon tuntuinen painotettu koskettimisto voi olla paikallaan. Tuottajan on syytä kiinnittää huomiota mukana tuleviin kontrollereihin, joilla voi säätää musiikinteko-ohjelmiston eri osia, samalla kun soittaa nuotteja.
Tärkeitä valintakriteerejä:
- Koskettimien määrä (25, 32, 49, 61 tai 88)
- Tarvitsenko aidon pianon tapaiset painotetut koskettimet?
- Käytetäänkö laitetta vain studiossa vai myös keikoilla?
Kosketinsoittimia
- M-Audio Keystation Mini 32 – Noin sata euroa maksava M-Audion budjettikoskettimisto ei koollaan huimaa, mutta tarjoaa kuitenkin kaksi ja puoli oktaavia äänialaa suoraan soitettavaksi. Muutama nappula ja yksi suuri potikka ovat lisänä. Jos rahaa ei ole käytettävänä enempää, M-Audion halvin malli ajaa asiansa peruskäytössä.
- Korg MicroKey 2 Air 25 – Langattomasti toimiva USB-koskettimisto toimii pattereilla ja on erittäin kompakti. Tämä laite on selkeästi suunnattu kannettavan tietokoneen tai tabletin kylkeen matkalle mukaan. Suurin miinus ovat tavallista pienemmät koskettimistot, joiden soittaminen voi tuottaa joillekin vaikeuksia.
- Nektar Impact LX88+ – edullista pianokokoista koskettimistoa hakevat saattavat ilahtua Nektarin uutuustuotteesta. Vain reilut 300 euroa maksava soitin tarjoaa täydet 88 kosketinta, MIDI-liitännän USB:n lisäksi ja toimii sekä PC-, että iOS-ympäristöissä. Puolipainotetut koskettimet tarjoavat kokeneelle pianon soittajalle sopivasti tuntumaa ja mukaan upotetut padit ja lukuisat kontrollerit palvelevat musiikintuottajan tarpeita. Koostaan huolimatta tämä täysikokoinen keyboard painaa vain 8,2 kiloa, joten sitä voi myös siirrellä pienellä vaivalla esimerkiksi keikoille mukaan.
- IK Multimedia iRig Keys I/O 49 – Noin 300 euroa maksava iRig yhdistää koskettimiston ja audio-liitännän yksiin kuoriin. Tällä laitteella taltioit niin soittosessiot nuotteina, kuin lauluäänet ja instrumentit näitä varten varattujen liitäntöjen kautta. Mukana tuleva äänitysohjelmisto on myös huippuluokkaa.