Kohtuullisen tasoista videokuvaa saa otettua lähes millä tahansa modernilla kameralla. Ammattilaiskuvaajat ja kaupallisiin tarkoituksiin videoita tekevät tarvitsevat kuitenkin peruslaitteita monipuolisempia toimintoja ja luotettavuutta. Pitkissä kuvaussessioissa pienikin viivästys voi johtaa tuhansien eurojen menekkiin. Lisäksi jälkityöskentely, kuten videoiden editointi, värikäsittely ja efektien lisääminen ovat virtaviivaisempaa, kun alkuperäismateriaali on huippuluokkaa.

Välttämättömiä välineitä ammattikuvaajalle ja -videotuottajalle

Ammattikuvaaja ja -videotuottaja tarvitsee ainakin seuraavat välineet:

 • DSLR-kamera tai ammattilaisvideokamera
 • Tukeva tripodi (kolmijalka) kameraa varten
 • Valaisimia sisäkuvausta varten, sekä heijastuspaneeleita
 • Kaupallinen videoeditointiohjelmisto, kuten Adobe Premiere tai Final Cut Pro
 • Erillinen laadukas mikrofoni korvaamaan videokameran perusmikkiä

Ammattilaisen elokuvakamerat

Halvimmassa päässä elokuvien tekijöille on tarjolla DSLR-kameroita ja peilittömiä elokuvakameroita (1000-3000 euroa). Jos tarkoituksena on kuvata lähinnä live-tapahtumia, tehdä kadulla tai muualla haastattelua tai esimerkiksi YouTube videoita – tavallisille kuluttajille suunnatut videokamerat (500-1000 euroa) ajavat asiansa.

Kokopitkää elokuvaa tuottavan ryhmän kannattaa harkita aidon filmikameran ostamista tai vuokraamista. Näihin videokameroihin voi vaihtaa objektiivin, tallennusformaatit on suunniteltu editointiohjelmia silmällä pitäen ja niillä saa tasaisen laadukasta jälkeä olosuhteista riippumatta.

Elokuvakameroita:

 • Canon C100 ja sen kalliimmat mallit C200 ja C300 MkII, joilla pystyy ottamaan 4K-videota.
 • Sony F55 on keskimääräistä elokuvakameraa kevyempi ja ergonomisempi, joten sitä on helppo käsitellä.
 • Panasonic GH5 suoriutuu erityisen hyvin heikoissa valaistusolosuhteissa.
 • RED Epic-W kuvaa peräti 8K-videota. RED-kameroilla on kuvattu satoja Hollywood-elokuvia, kuten Taru Sormusten Herrasta, Deadpool ja Venom. Miinuksena oheislaitteet ja muun muassa tallennusmediat ovat kalliita. Yhteen RED-kameraan lisukkeineen saa upotettua helposti yli 100 000 euroa. Pelkkä kameran runko maksaa itsessään jo 20 000 euroa. RED on toistaiseksi ainoa haastaja high-end-elokuvakameroiden markkinoilla, joita edelleen dominoi Arri.
 • Arri ALEXA on syrjäyttänyt aiemmat Arriflex-mallit. ALEXA erottuu muista kameroista herkempien kuvaussensorien myötä, jotka auttavat valolähteiden erottelussa. Lisäksi kamera taltioi kuvan kahdella eri tapaa ja tätä dynaamisuutta hyödynnetään jälkituotannossa värikylläisemmän esityksen aikaansaamiseksi. Käytännössä kaikki suurimmat Blockbuster-hitit ja useat televisiosarjat on kuvattu Arrin kameroilla: Skyfall, Gravity, The Wolf of Wall Street, The Avengers -sarja, House of Cards jne.

Tietokoneen rakentaminen videoeditointia varten

Videoiden editointi onnistuu pienessä mittakaavassa ilmaisohjelmilla ja kannettavalla tietokoneella. Korkearesoluutioinen kuvadata vie kuitenkin paljon tilaa ja sen käsittely on hidasta ilman tähän suunniteltuja laitteita ja tarpeeksi nopeaa tietokonetta.

Videoeditointiin tarkoitettu tietokone sisältää seuraavat komponentit:

 • CPU: Tärkein yksittäinen komponentti, joka vaikuttaa editoinnin sujuvuuteen ja videoiden renderöinnin nopeuteen. Videoeditointiohjelmat, kuten Final Cut Pro osaavat hyödyntää modernin prosessorin monisäikeisyyttä. Ammattilaiskoneessa saattaa olla jopa kaksi prosessoria jakamassa kuormaa.
 • Näytönohjain: GPU (Graphics Processing Unit) on vähemmän tärkeässä asemassa editoinnissa, kuin voisi olettaa. Ainoastaan, jos editointiin liittyy paljon efektien lisäämistä ja käsitellään 4K tai 8K-tasoista videokuvaa, tällöin tehokkaasta videokortista on selkeää hyötyä. 3D-videoita käsittelevät tai mallinnustyötä tekevät joutuvat panostamaan tätä varten räätälöityihin koneisiin.
 • RAM: Muistia ei yleensä voi olla koskaan liikaa. Nykyään modernissa editointityöasemassa on vähintään 16GB muistia tai tätä enemmän. Mitä suurempia projektit ovat, sitä enemmän muistia tarvitaan.
 • Kovalevy: SSD-kovalevy on lähes välttämättömyys sujuvaan työskentelyyn. Siinä ei ole liikkuvia osia, joten se on toimintavarma ja se on parhaimmillaan 5-10 kertaa nopeampi tavalliseen kovalevyyn verrattuna. Ainoa miinus on reilusti korkeampi hinta per gigatavu.
 • Virtalähde: Pelaajat tietävät tehokkaan virtalähteen hyödyn viritellessään konettaan. Siitä on hyötyä myös videoita käsitellessä ja toistaessa, mikä vie paljon tehoa. Virtalähteen luotettavuutta voi lisätä hankkimalla varavoimalähteen (UPS), joka antaa koneelle virtaa tapauksissa, jolloin sähköt katkeavat. Näin tärkeät työtiedostot voidaan tallettaa ennen koneen sammumista.