Lyhyiden videoiden kuvaus ja editointi luontuvat nykyään lähes jokaiselta, joka kantaa mukanaan älypuhelinta tai tablettia. Muutamalla klikkauksella ja satojen eri sovellusten avulla efektien lisääminen ja esimerkiksi sopivan taustamusiikin valinta käyvät käden käänteessä.

Laadukkaiden videoiden tekemiseen vaaditaan kuitenkin kännykkää parempia kameroita ja laitteita. Hyvä videokamera tuottaa laadukasta kuvaa varmemmin kaikissa olosuhteissa ja samalla vähentää editoinnin määrää. Ohessa hyvä mikrofoni takaa kirkkaan äänen.

Kovassa menossa urheilusuorituksia kuvattaessa omasta näkövinkkelistä, GoPro ja vastaavat action-kamerat ovat välttämättömyys. Viime vuosina lisäksi ns. drone-kuvaus on yleistynyt ja nykyään jo muutamalla sadalla eurolla pääse yläilmoihin taltioimaan upeita maisemakuvia.

Laitteet YouTube-videoiden ja podcastien tuottamiseen

YouTube-kanavan perustaminen on ilmaista ja videoiden tekemisen voi aloittaa jo läppärin kameralla ja perusmikrofonilla. Katsojien ja fanien kerryttäminen on tätä vastoin haastavaa ja vaatii määrätietoista työtä ja fokusta. Hyvin valituilla laitteilla voi taata tasaisen videon- ja äänenlaadun. Näin voi paremmin keskittyä itse sisältöön.

Kolme tärkeintä välinettä YouTube-videoiden tekoon ovat

 • Videokamera
 • Mikrofoni
 • Videoeditointiohjelma

Videokamera

Tuotettavien videoiden tyyli ja kohderyhmä määräävät pitkälti minkälainen videokamera on tarpeen. Yksinkertaisia v-logeja tuottava harrastaja-tubettaja saattaa hyvin pärjätä kohtuulaatuisella nettikameralla. Tällöinkin erillinen mikrofoni on kuitenkin suositeltava, sillä webkameroiden mikrofonien laatu jää kauas jälkeen pöytämikrofoneista.

Episodimaisia videoita tekevän ja esimerkiksi katuhaastatteluja taltioivan täytyy investoida videokameraan tai vaihtoehtoisesti käyttää laadukkaan älypuhelimen kameraa erillisen tasapainottavan varren kanssa kuvaamiseen. Nyt markkinoilla olevista puhelimista päteviä ovat esimerkiksi iPhone 8, ja tätä tuoreemmat mallit, Samsung Galaxy S9 ja Google Pixel 3. Käytännössä kuitenkin mikä tahansa puhelin, joka kuvaa vähintään 1080p tarkkuudella ja jossa kameran laatu on keskitasoa parempi, riittää ainakin satunnaiseen videoiden tekoon.

Suosittuja videokameroita ovat:

 • Canon EOS 5D – yksi käytetyimpiä kameroita ammattilaisten keskuudessa. Suomessa n. 3400 euroa uutena maksava järjestelmäkamera toimii valokuvakamerana ja videokamerana ja siinä on markkinoiden yksi herkimpiä CMOS-kennoja tässä hintaluokassa.
 • Sony HDR-CX220 – Noin 150 euroa maksava Sonyn budjettikamera on kevyt, helppo käyttää ja hintaansa nähden yksi houkuttelevimpia vaihtoehtoja aloittelijoille.
 • Sony Cyber-shot RX100 IV – 800 euroa maksava Sonyn videokamera tarjoaa monipuoliset videotoiminnot, kuvaa 4K-videota ja jopa 40x hidastettua kuvaa, sopien näin mainiosti toimintakohtauksien tai urheilun kuvaamiseen.

GoPro ja muut action-kamerat

Olitpa sitten extreme-urheilufani tai tavallinen liikunnan harrastaja, action-kamera mukaan menoon motivoi entistä parempiin ja hurjempiin suorituksiin. Action-kamerat ovat pienikokoisia, erittäin kestäviä ja vesitiiviitä, joten niillä voi kuvata myös veden alla. Ohessa on esitelty GoPro ja Campark.

GoPro – parasta mitä rahalla saa

GoProta käyttävät niin huippuatleetit, kuin elokuvien tekijät. Sillä on kuvattu jopa avaruuskävelyä astronauttien käsissä, sekä maisemia Mount Everestin huipulla. HERO7 -mallisto päivittää GoPron lippulaivatuotteet uudelle tasolle. Kolme mallia: HERO7 Black, Silver ja White eroavat toisistaan värin lisäksi ominaisuuksiltaan.

Kaikista kameroista löytyy kosketusnäyttö ja uutena toimintona kosketuksella toimiva zoom. Kameraa voi ohjata älypuhelinsovelluksen tai erillisen langattoman ohjaimen lisäksi puheen avulla.

Teknisiä tietoja

 • Kuvaa 1080p videota 60fps
 • Valokuvakenno 12MP tai 10MP riippuen mallista
 • Kuvanvakain kaikissa malleissa
 • Vesitiivis aina kymmeneen metriin asti
 • 2 tuuman kosketusnäyttö
 • Ohjaaminen käy kätevästi älypuhelimeen asennettavalla sovelluksella tai erikseen ostettavalla kauko-ohjaimella

Campark 4K -budjettikamera

Halvimmillaan 50 euroa maksava Campark ei hinnallaan päätä huimaa. GoPron hinnalla näitä saa sylillisen. Tämä action-kamera kuvaa 16MP valokuvia, sitä voi ohjata Wi-fi-yhteyden avulla ja se toimii myös veden alla kymmenen metrin syvyyteen asti. Halpa kamera on oiva valinta esimerkiksi rantalomalle lähtijälle tai satunnaiselle liikkujalle.